Saturday, July 31, 2010

buat mu ibu...( buat tatapan semua)













(^^ that's my lovely mum...^^)


Orang kata aku lahir dari perut...ma...(bukan org kata...memang betul)

Bila dahaga, yang susukan aku.... ma

Bila lapar, yang suapkan aku.... ma

Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. .. ma

Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut.... Mak, tp aku keras kepala nk pggil mama..hahhaha

Bila bangun tidur, aku cari.... ma

Bila nangis, orang pertama yang datang .... ma

Bila nak bermanja, aku dekati...... . ma

Bila nak bergesel, aku duduk sebelah.... ma

Bila sedih, yang boleh memujukku hanya..... ma

Bila nakal, yang memarahi aku.... ma

Bila merajuk, yang memujukku cuma...... ma

Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah.... ma

Bila takut, yang tenangkan aku.... ma

Bila nak peluk, yang aku suka peluk.... ma

Aku selalu teringatkan ..... ma

Bila sedih, aku mesti talipon..... ma

Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu..... ma

Bila bengang.. aku suka luah pada.. ma

Bila takut, aku selalu panggil... "mmaaaaaa!"

Bila sakit, orang paling risau adalah.... ma

Bila nak exam, orang paling sibuk juga.... ma

Bila buat hal, yang marah aku dulu.... ma

Bila ada masalah, yang paling risau.... ma

Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.....ma

Yang selalu masak makanan kegemaranku. ... ma

kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan ulam, lauk pauk..... ma

Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku.... ma

Yang selalu berleter kat aku... ma

Yang selalu puji aku....ma

Yang selalu nasihat aku...... ma

Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk..... ma



Aku ada pasangan hidup sendiri....

Bila seronok, aku cari.....pasanganku

Bila sedih, aku cari.....ma

Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku

Bila gagal, aku ceritakan pada.... ma

Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku

Bila berduka, aku peluk erat.... emakku

Bila nak bercuti, aku bawa.....pasanganku

Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah..... ma

Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku(eh tak boleh sambut valentine)

Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan “Selamat Hari Ibu”

Selalu... aku ingat pasanganku

Selalu.. ma ingat kat aku

Bila-bila... . aku akan talipon pasanganku

Entah bila... aku nak talipon ma

Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku

Entah bila.... aku nak belikan hadiah untuk emak



Renungkan:

"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja...bolehkah kau kirim wang untuk ma? ma bukan nak
banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".

ma pon bukan nye nak sangat duit kau.....
ma cume nak tengok anak ma je.....
ma cume nak pelok je anak ma.....
mak cume nak cium je anak mak....


Berderai air mata jika kita mendengarnya. ..........



Tapi kalau ma sudah tiada...... .....


MAaaaaa...RINDU MA..... RINDU SANGAT....


Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya......
berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya......
berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya.....
berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya......
berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya.....
berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya......

dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya...... .

Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan
sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya. Kos upah membantu ibu:


1) Tolong pergi kedai : RM4.00

2) Tolong jaga adik : RM4.00

3) Tolong buang sampah : RM1.00

4) Tolong kemas bilik : RM2.00

5) Tolong siram bunga : RM3.00

6) Tolong sapu sampah : RM3.00

Jumlah : RM17.00


Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu
mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.

1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA

2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA

3) Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA

4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA

5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA

Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA

Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh siibu..

Si anak menatap wajah ibu,memeluknya dan berkata,

"Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya.





(sebelum balik kg time 12.00a.m)

Monday, July 26, 2010

assingment....

( ,,,,,,x uitm mcg..bmdpa)



cabaran
-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

semakin menghampiri kehidupan tanpa sempadan

3 minggu hidup secara indpndent kat uitm shah alam...sebelum aku citer aku

nk gelak korang gelak kuat2 dulu...

-

-

-

hahahahhahahahaaa....(hodoh arh korang gelak..)

aku dtng c ni mmg betul2 berdikari arh kira..datang sendiri without parents.. ngn bas, ( ma abah semua keje...gara2 adik aku yg sorang ni... cuti yg diprovide kan oleh government da nk habih.. abah kata cuti x dpat la...(nk simpan untuk kcemasan)
^
^
^
^
tipu arh lau aku kata x sedih...tapi aku mmg jenis independent dari dudlu lagi..syukur ma abah ajar aku x bergntung sangat dgn diorng.. kami adik beradik alhmdullah semua buleh berdikari sendiri
" tgk ikan dalam kolam" koarang fikir2 apo mksudnye....nnti ade masa aku citer ape mksudnye..
alaaa...terlupe lak sal citer yg aku suh korang gelak awal2 tu erk.. camni 1st day aku dicin...
unty aku hantar...msuk2 pagar uitm kami da sesat..x jumpa fakuti aku..huahuahua.. pusing2 dlam30 minit kami pom jumpa la tempat dituju..unty aku siap nk serender dah sampai dia kata"" bawak la along""tp berkat kesabaran kami jumpa juga akhirnye.. aku dftr ngn kwn aku prf.normala hayati, n nurul farhana dio yg teman aku pergi mana2 tuk daftr, wat rayuan kolej..
masuk taklimat...n hbis...
^
^
^
aku, acik, mala..ke sysyen 2...kira bwa kwan2 jln2...beli2 keperluan belajar..kedai cik...borak2..amik kete antr diorng... antr2...
^
^
aku amik kptsan kua uitm ikut pintu pgr belakang uitm..jem giler, tup..tup aku ikut kiri, mgkok ayun sungguh, sampai trfik light aku tgk x dek pom lmbag u turn n aku pom jln terus..
nk tau ape jadi..
sampai kat trfk light satu lagi aku pusing kiri..lagi satu bala aku terima..msuk tol apo niii...aku call mkcik aku(cik,sue) semua gelakkn aku..dioorg kata aku msuk tul klng, sabr je la,, dan cabarn dow,, aku terus tol tu..jmpa trfik light aku u turn..syukur jumpa jln pulang balik...hahahaha...semua family aku gelakkan aku,,abah pulak kata :::bagus la tu lau kita x sst kita x kenal jln... aku setuju sgt... yg ma lak :::dio gelak2 kan aku...dio ckp mu ni berani sngt la..
terim kasih semua
membntu aku keluar dari kesesatn kota yg 10% sibuk ni..huahuahuahau




p/s tgk gmbr ats,,semua merindui saat dulu..