Tuesday, December 28, 2010

my duty as a grandchild to my Atuk


heeehehehhe...Aku bertuah ari ni sebab dapat jadi drive big bos aku..huhu..nak tau sape..Ayah laa(AtOk). Big Bos ade temujanji ngan doctor ari ni hal small sakit dalam perut dia la..

pagi2 lepas solat subuh:
hooo sedap nya bermanja2 ngan ""butbut"" aku nii...dah la sejukk aduhh awak ni buat saya lagi susah nak bangun la, sudah la tu sayang. i ade kerje lain yang lebih penting la....hahhaha( weeekk jgn pikir pelik la dear reader,"" butbut"" selimut saya yg sentiasa comfort laa...kahkahkah

beberapa ketika :
dari aku bergelumang dalam kemalasan dan pujuk rayu ""butbut"" ni baik bangun cari kekasih hati ku yang lain ""beybey"" perh... memang dia dah tak dek ati ngan aku jer tgk,,, ahahaha sejuk kemain, waduh lagi la susah saya nak dekat ngan kamu,,cmne nak buat ni, doa, selawat, gedebummmm....kikiki..aku berjaya..

saat menjampi:
waaa....berjaya dah jumpa kekasih lain hihi (bersiap)... dah jumpa ade lagi sekatan, kena tggu org lain pulop yang nak joint aduh... tunggu punya tunggu sampai duk dalam kete pom dia blum siap lagi,, hahaha dan tiba2 tangan aku tergatal nak main hon apo lagi..sambil mulut pot''pet''pot''pet... sambil pom'pom'pom..... tapi dalam aku wat hal tu hati debar we
y,,mampus aku sat lagi sure2 punya dia datang dengan muke Tegang..hahahaha( sorry dear angah)

kembali menjampi:
pergi amik big bos(atok) dekat umah dia, ciksu pom ikut sekali.. tarikh 28/12/2010 tarikh yang bagus. terus aku dpt jadi drebar untuk 2 org yang aku sayang jumpa dengan kekasih hati mereka (doktor). Sampai umah big bos, ciksu tengah bersiap big bos dah siap. sambil aku tunggu depa baik aku lahap dulu kahkahkahkah... bukan ape aku ni memang cucu sempoi arh,, perut memang bertuah asal sampai umah big bos mesti aku bukak saji punya..hahahha dari kecik sampai besar memang tu la perangai aku,,walaupom sebelum pergi aku dah siap2 makn kat umah.... sabar2.... menjadi perkara pelik lau aku sampai x bukak saji,,,,camne nak buang perangai ni niii..??????

next jampi:
bersedia drive, aku harus menjadi seorang pemandu yang berhemah, hal biasa la tu drive 90 k/mj paling slow la tu.... aku memotong pom x dek ober2 sangat, siap big bos sindir lagi.. nak pergi mana la laju-laju ni...hihi...bukan ape dah clear nape la nak ikut belakang dia baik kita duk depan.....wahhhhh ayatttt...... cabut gigi pom kena pegang..berani nmpak..

haaaaa......da nmpak nama hopitallll.......yuhoooo.....Alhamdulillah syukur, sampai dengan selamat.


jampi lagi:
sampai hospital Raja Perempuan Zainab II dengan selamat..Alhamdulillah, aku ngan ciksu terus bawak big bos masuk dekat wad, sebab cik "misi"(nurse) call suh masuk wad dulu,,bukan buat ape pom amik borang dia,,hihihii...
woowww...sampai2 memang layanan memuaskan,, lepas tu terus p dekat tempat biasa dekat temujanji, n pergi buat ultrasound..
cite dekat ultrasound pulop, kami amik masa lama sikit la kat c tu biasa la hospital,. dan last sekali jumpa doktor,

last jampi:
jumpa doktor, keputusan dia alhamdulillah semua dah settle..penyakit yang big bos ade dalam perut dah x de dah semua dah sembuh, siap x de diberi ubat pom lagi... syukur sangat2 Ya Allah...
bila tgk muka doktor tu baru aku persan he the same doctor with my others grandpa,( citenya camne doktor sama ngan doktor atok aku sorang lagi, hihihihi,,,,

pernutup jampi:
balik umah sampai dengan selamat.....hepi, senyum semua family kat umah heran cepat nya kami balik,, tp aku buat muke selamber dek jerr.... heran cmne buleh begitu cepat proses ari ni.. dalam tempoh 2 jam semua siap proses di hospital,

p/s : harap tok moh jampi ari ni menjadi la, sebab berbuih2 dah ni,kahkahkah...
see u dear reader enjoy with your life...


WANITA IDAMAN

CIK Tijah kawan cik Timah kembali lagi,,, dia datang dengan satu perasaan
yang berbaur2 cik Timah hanya mampu menjadi pendengar,pelihat, dan pemberi nasihat yang setia disamping Cik Tijah.DARI luahan cik Tijah cik Timah dapat satu ilham:Jika, cik Timah mengidamkan lelaki soleh sebagai suami.. Cik Timah perlu solehahkan diriku terlebih dahulu.. Oleh itu, Cik Timah perlu menjadi wanita idaman setiap lelaki soleh... cik Timah dengan tiba-tiba berangan

'''''''''' betapa bertuahnya cik Timah andainya Cik Timah mendapat suami yang soleh""""""
sengeh sampai ke hidung ..kahkahkahkah teringat satu kisah::::::::::::::::

masa kua beli keropok nak bawak pergi ke tempat Cik Timah belajar, mum Cik Timah dan cik timah bual-bual( bahasa kelate) diringkaskan......
mum said: pernah ore jate tanya along pandai masak tak??? aku pelik...tp buat muke bodo aku jee..sbb aku tengah drive waktu tu..
Timah jwab: pernah...tp along jawab taakkk...hihiihi...
mum said again: tapi along ade pernah tanya dia buleh tak imam kan family dia waktu dia sembahyang berjemaah dengan family???...lagi la Timah pelik, apo pasal la ngan mum Timah ari ni ni..punya simple soklan tu sampai timah x terfikir nak tanya kawan2 cik timah....sebab bagi cik Timah soal masak memasak ni waduh susah nak dijawab....hihihihihihi...
Timah jawab: x pernah la pulop.....

pssss trfikir..semua lelaki inginkan kesempurnaan pada wanita yang akan jadi suri hidup mereka, pernah mereka fikir yang ?? Timah pom tengah fikir lagi ni..;;;
mau beragan sikitt....

WANITA IDAMAN

wanita idaman lelaki...
yang hatinya disalut taqwa kepada Allah
yang jiwanya penuh penghayatan terhadap Islam
yang sentiasa haus dengan ilmu
yang sentiasa dahaga akan pahala
yang solatnya maruah dirinya
yang tidak pernah takut untuk berkata benar
yang tidak pernah gentar untuk melawan nafsu
yang sentiasa bersama kumpulan orang orang yang berjuang di jalan Allah

wanita idaman lelaki ialah…
wanita yang menghormati ibunya
yang sentiasa berbakti kepada kedua orang tuanya dan keluarga
yang bakal menjaga kerukunan rumahtangga
yang akan mendidik suami dan anak-anak mendalami islam
yang mengamalkan hidup penuh sederhana
kerana dunia baginya adalah rumah sementara menuju akhirat

wanita idaman lelaki…
yang sentiasa bersedia untuk menjadi insan
yang hidup dibawah naungan al quran dan mencontohi sahabiyyat…
yang boleh diajak berbincang dan berbicara
yang menjaga matanya dari berbelanja
yang sujudnya penuh kesyukuran dengan rahmat Allah keatasnya

wanita idaman lelaki ialah…
yg tidak pernah membazirkan masa
matanya kepenatan kerana penat membaca
suaranya lesu kerana penat mengaji dan berzikir
tidurnya lena dengan cahaya keimanan
bangun subuhnya penuh kecergasan
kerana sehari lagi usianya bertambah penuh kematangan

wanita idaman lelaki…..
sentiasa mengingati mati
yang baginya hidup di dunia adalah ladang akhirat
yang mana buah kehidupan itu perlu dibaja dan dijaga
agar berputik tunas yang bakal menjadi baka yang baik
meneruskan perjuangan Islam sebelum hari kemudian

wanita idaman lelaki…yang tidak terpesona dengan buaian dunia
kerana dia mengimpikan syurga
di situlah rumah idamannya
dan dia ingin membawa suaminya bersama
dialah wanita idaman lelaki…

wanita idaman lelaki ialah…
yang menjaga tutur katanya
yang tidak bermegah dengan ilmu yang dimilikinya
yang sentiasa berbuat kebajikan kerana sifatnya yang penyayang
yang mempunyai ramai kawan
dan tidak mempunyai musuh yang bersifat jembalang


(copy)


( copy gara2 apo yang aku jampi terdlte dgn sndiri)
thanks to encik sebab kembalikan mood saya











Monday, December 20, 2010

CAHAYA CINTA


tak ingt bila tarikh dia...di usia 22 tahun adik timah. petang lepas zohor, niat asal nk kuar barukan i/c kami adik beradik, along, angah, alang(mini) siap ngan mak timah sekali joint nk teman kata nya, tetapi pejabat pendaftaran dah tutup.
alang-alang menyeluk pekasam biar sampai pangkal lengan alang-alang kami dah keluar kami pom merendek ke bandar, timah ngan adik pom trus tuju ke kedai buku,, leh kata mmg peberet kami la lau kua mana2 masuk kedai buku. 'hok' lucu niat asal Timah nak cari buku motivasi, tapi ape yg nk x dop hok menarik, Timah ngan adik mengeledah novel, cari punya cari dapat la kami the latest novel with tittle ::: CAHAYA CINTA::::




"kau hadir tatkala aku meraba
mencari sinar cintanya"

CAHAYA CINTA hasil nukilan Aishah Abu HAssan. Novel ini ada lah keluaran buku prima dengan ketebalan muka suratnya amat berbaloi iaitu 708 helaian. CAHAYA CINTA mengisahkan wanita(Anis) berkahwin tanpa kerelaan hati dan juga bukan pilihan hati, perkahwinann Anis atas pilihan keluarga disebabkan untuk mendapatkan duit untuk menyelamatkan ibunya yang mengundang penderitaan kepada dirinya.
Anis seorang pelajar kelulusan perubatan dan merupakan pelajar kelas pertama, setelah habis belajar telah berkahwin dengan Nizam yang hanya kaya dengan harta bapaknya.
Perkahwinan Anis dengan Nizam bukan atas dasar cinta, namun Anis tetap berusaha untuk mncintai suaminya tambahan pula Anis mengandung. Nizam tidak pernah membahagiakan Anis. Nizam telah disisih oleh keluarga nya kerana sikapnya yang buruk, tetapi perangainya tetap tidak berubah dan semakin menjadi-jadi. Penderitaan Anis tidak pernah berakhir dan Anis mengambil keputusan untuk bekerja. Beliau bekerja disebuah syarikat yang berpengaruh sebagai tukang cuci.
Rizman, merupakan majikan Anis yang sentiasa mengambil berat keatas diri Anis yang sememangnya amat dahagakan kasih sayang seorang lelaki. Rizman hakikat nya telah jatuh cinta dengan Anis, tetapi mengelak perasaan itu kerana sedar siapa diri nya.
Akibat satu kejadian yang aku sebagai pembaca boleh menangis dengan tindakan kejam si Nizam tak berhati perut telah menyebabkan Anis trauma dan fobia dengan manusia yang bernama lelaki. Hal ini juga menyebabkan Rizman susah untuk mendapatkan cinta Anis dan Anis juga susah untuk menerima cinta Rizman walaupun mereka amat menyintai satu sama lain.
cabaran demi cabaran yang mereka hadapi untuk mendapat sebuah kebahagiaan yang amat diimpikan.

benar ade pepatah mengatakan
" benda dihadapan kita memang senang untuk diambil dan dicapai,
dan sememangya ia lebih senang untuk kita kehilangannya,
benda yang susah untuk kita dapat memang susah untuk kita dapat,
dan sesungguhnya amat susah untuk kita kehilangannya"


sahabat pembaca semua ikutilah sambungan novel ini dengan membaca NOVEL CAHAYA CINTA.
~~~~ SELAMAT MEMBACA~~~~~