Tuesday, December 28, 2010

my duty as a grandchild to my Atuk


heeehehehhe...Aku bertuah ari ni sebab dapat jadi drive big bos aku..huhu..nak tau sape..Ayah laa(AtOk). Big Bos ade temujanji ngan doctor ari ni hal small sakit dalam perut dia la..

pagi2 lepas solat subuh:
hooo sedap nya bermanja2 ngan ""butbut"" aku nii...dah la sejukk aduhh awak ni buat saya lagi susah nak bangun la, sudah la tu sayang. i ade kerje lain yang lebih penting la....hahhaha( weeekk jgn pikir pelik la dear reader,"" butbut"" selimut saya yg sentiasa comfort laa...kahkahkah

beberapa ketika :
dari aku bergelumang dalam kemalasan dan pujuk rayu ""butbut"" ni baik bangun cari kekasih hati ku yang lain ""beybey"" perh... memang dia dah tak dek ati ngan aku jer tgk,,, ahahaha sejuk kemain, waduh lagi la susah saya nak dekat ngan kamu,,cmne nak buat ni, doa, selawat, gedebummmm....kikiki..aku berjaya..

saat menjampi:
waaa....berjaya dah jumpa kekasih lain hihi (bersiap)... dah jumpa ade lagi sekatan, kena tggu org lain pulop yang nak joint aduh... tunggu punya tunggu sampai duk dalam kete pom dia blum siap lagi,, hahaha dan tiba2 tangan aku tergatal nak main hon apo lagi..sambil mulut pot''pet''pot''pet... sambil pom'pom'pom..... tapi dalam aku wat hal tu hati debar we
y,,mampus aku sat lagi sure2 punya dia datang dengan muke Tegang..hahahaha( sorry dear angah)

kembali menjampi:
pergi amik big bos(atok) dekat umah dia, ciksu pom ikut sekali.. tarikh 28/12/2010 tarikh yang bagus. terus aku dpt jadi drebar untuk 2 org yang aku sayang jumpa dengan kekasih hati mereka (doktor). Sampai umah big bos, ciksu tengah bersiap big bos dah siap. sambil aku tunggu depa baik aku lahap dulu kahkahkahkah... bukan ape aku ni memang cucu sempoi arh,, perut memang bertuah asal sampai umah big bos mesti aku bukak saji punya..hahahha dari kecik sampai besar memang tu la perangai aku,,walaupom sebelum pergi aku dah siap2 makn kat umah.... sabar2.... menjadi perkara pelik lau aku sampai x bukak saji,,,,camne nak buang perangai ni niii..??????

next jampi:
bersedia drive, aku harus menjadi seorang pemandu yang berhemah, hal biasa la tu drive 90 k/mj paling slow la tu.... aku memotong pom x dek ober2 sangat, siap big bos sindir lagi.. nak pergi mana la laju-laju ni...hihi...bukan ape dah clear nape la nak ikut belakang dia baik kita duk depan.....wahhhhh ayatttt...... cabut gigi pom kena pegang..berani nmpak..

haaaaa......da nmpak nama hopitallll.......yuhoooo.....Alhamdulillah syukur, sampai dengan selamat.


jampi lagi:
sampai hospital Raja Perempuan Zainab II dengan selamat..Alhamdulillah, aku ngan ciksu terus bawak big bos masuk dekat wad, sebab cik "misi"(nurse) call suh masuk wad dulu,,bukan buat ape pom amik borang dia,,hihihii...
woowww...sampai2 memang layanan memuaskan,, lepas tu terus p dekat tempat biasa dekat temujanji, n pergi buat ultrasound..
cite dekat ultrasound pulop, kami amik masa lama sikit la kat c tu biasa la hospital,. dan last sekali jumpa doktor,

last jampi:
jumpa doktor, keputusan dia alhamdulillah semua dah settle..penyakit yang big bos ade dalam perut dah x de dah semua dah sembuh, siap x de diberi ubat pom lagi... syukur sangat2 Ya Allah...
bila tgk muka doktor tu baru aku persan he the same doctor with my others grandpa,( citenya camne doktor sama ngan doktor atok aku sorang lagi, hihihihi,,,,

pernutup jampi:
balik umah sampai dengan selamat.....hepi, senyum semua family kat umah heran cepat nya kami balik,, tp aku buat muke selamber dek jerr.... heran cmne buleh begitu cepat proses ari ni.. dalam tempoh 2 jam semua siap proses di hospital,

p/s : harap tok moh jampi ari ni menjadi la, sebab berbuih2 dah ni,kahkahkah...
see u dear reader enjoy with your life...


WANITA IDAMAN

CIK Tijah kawan cik Timah kembali lagi,,, dia datang dengan satu perasaan
yang berbaur2 cik Timah hanya mampu menjadi pendengar,pelihat, dan pemberi nasihat yang setia disamping Cik Tijah.DARI luahan cik Tijah cik Timah dapat satu ilham:Jika, cik Timah mengidamkan lelaki soleh sebagai suami.. Cik Timah perlu solehahkan diriku terlebih dahulu.. Oleh itu, Cik Timah perlu menjadi wanita idaman setiap lelaki soleh... cik Timah dengan tiba-tiba berangan

'''''''''' betapa bertuahnya cik Timah andainya Cik Timah mendapat suami yang soleh""""""
sengeh sampai ke hidung ..kahkahkahkah teringat satu kisah::::::::::::::::

masa kua beli keropok nak bawak pergi ke tempat Cik Timah belajar, mum Cik Timah dan cik timah bual-bual( bahasa kelate) diringkaskan......
mum said: pernah ore jate tanya along pandai masak tak??? aku pelik...tp buat muke bodo aku jee..sbb aku tengah drive waktu tu..
Timah jwab: pernah...tp along jawab taakkk...hihiihi...
mum said again: tapi along ade pernah tanya dia buleh tak imam kan family dia waktu dia sembahyang berjemaah dengan family???...lagi la Timah pelik, apo pasal la ngan mum Timah ari ni ni..punya simple soklan tu sampai timah x terfikir nak tanya kawan2 cik timah....sebab bagi cik Timah soal masak memasak ni waduh susah nak dijawab....hihihihihihi...
Timah jawab: x pernah la pulop.....

pssss trfikir..semua lelaki inginkan kesempurnaan pada wanita yang akan jadi suri hidup mereka, pernah mereka fikir yang ?? Timah pom tengah fikir lagi ni..;;;
mau beragan sikitt....

WANITA IDAMAN

wanita idaman lelaki...
yang hatinya disalut taqwa kepada Allah
yang jiwanya penuh penghayatan terhadap Islam
yang sentiasa haus dengan ilmu
yang sentiasa dahaga akan pahala
yang solatnya maruah dirinya
yang tidak pernah takut untuk berkata benar
yang tidak pernah gentar untuk melawan nafsu
yang sentiasa bersama kumpulan orang orang yang berjuang di jalan Allah

wanita idaman lelaki ialah…
wanita yang menghormati ibunya
yang sentiasa berbakti kepada kedua orang tuanya dan keluarga
yang bakal menjaga kerukunan rumahtangga
yang akan mendidik suami dan anak-anak mendalami islam
yang mengamalkan hidup penuh sederhana
kerana dunia baginya adalah rumah sementara menuju akhirat

wanita idaman lelaki…
yang sentiasa bersedia untuk menjadi insan
yang hidup dibawah naungan al quran dan mencontohi sahabiyyat…
yang boleh diajak berbincang dan berbicara
yang menjaga matanya dari berbelanja
yang sujudnya penuh kesyukuran dengan rahmat Allah keatasnya

wanita idaman lelaki ialah…
yg tidak pernah membazirkan masa
matanya kepenatan kerana penat membaca
suaranya lesu kerana penat mengaji dan berzikir
tidurnya lena dengan cahaya keimanan
bangun subuhnya penuh kecergasan
kerana sehari lagi usianya bertambah penuh kematangan

wanita idaman lelaki…..
sentiasa mengingati mati
yang baginya hidup di dunia adalah ladang akhirat
yang mana buah kehidupan itu perlu dibaja dan dijaga
agar berputik tunas yang bakal menjadi baka yang baik
meneruskan perjuangan Islam sebelum hari kemudian

wanita idaman lelaki…yang tidak terpesona dengan buaian dunia
kerana dia mengimpikan syurga
di situlah rumah idamannya
dan dia ingin membawa suaminya bersama
dialah wanita idaman lelaki…

wanita idaman lelaki ialah…
yang menjaga tutur katanya
yang tidak bermegah dengan ilmu yang dimilikinya
yang sentiasa berbuat kebajikan kerana sifatnya yang penyayang
yang mempunyai ramai kawan
dan tidak mempunyai musuh yang bersifat jembalang


(copy)


( copy gara2 apo yang aku jampi terdlte dgn sndiri)
thanks to encik sebab kembalikan mood saya











Monday, December 20, 2010

CAHAYA CINTA


tak ingt bila tarikh dia...di usia 22 tahun adik timah. petang lepas zohor, niat asal nk kuar barukan i/c kami adik beradik, along, angah, alang(mini) siap ngan mak timah sekali joint nk teman kata nya, tetapi pejabat pendaftaran dah tutup.
alang-alang menyeluk pekasam biar sampai pangkal lengan alang-alang kami dah keluar kami pom merendek ke bandar, timah ngan adik pom trus tuju ke kedai buku,, leh kata mmg peberet kami la lau kua mana2 masuk kedai buku. 'hok' lucu niat asal Timah nak cari buku motivasi, tapi ape yg nk x dop hok menarik, Timah ngan adik mengeledah novel, cari punya cari dapat la kami the latest novel with tittle ::: CAHAYA CINTA::::




"kau hadir tatkala aku meraba
mencari sinar cintanya"

CAHAYA CINTA hasil nukilan Aishah Abu HAssan. Novel ini ada lah keluaran buku prima dengan ketebalan muka suratnya amat berbaloi iaitu 708 helaian. CAHAYA CINTA mengisahkan wanita(Anis) berkahwin tanpa kerelaan hati dan juga bukan pilihan hati, perkahwinann Anis atas pilihan keluarga disebabkan untuk mendapatkan duit untuk menyelamatkan ibunya yang mengundang penderitaan kepada dirinya.
Anis seorang pelajar kelulusan perubatan dan merupakan pelajar kelas pertama, setelah habis belajar telah berkahwin dengan Nizam yang hanya kaya dengan harta bapaknya.
Perkahwinan Anis dengan Nizam bukan atas dasar cinta, namun Anis tetap berusaha untuk mncintai suaminya tambahan pula Anis mengandung. Nizam tidak pernah membahagiakan Anis. Nizam telah disisih oleh keluarga nya kerana sikapnya yang buruk, tetapi perangainya tetap tidak berubah dan semakin menjadi-jadi. Penderitaan Anis tidak pernah berakhir dan Anis mengambil keputusan untuk bekerja. Beliau bekerja disebuah syarikat yang berpengaruh sebagai tukang cuci.
Rizman, merupakan majikan Anis yang sentiasa mengambil berat keatas diri Anis yang sememangnya amat dahagakan kasih sayang seorang lelaki. Rizman hakikat nya telah jatuh cinta dengan Anis, tetapi mengelak perasaan itu kerana sedar siapa diri nya.
Akibat satu kejadian yang aku sebagai pembaca boleh menangis dengan tindakan kejam si Nizam tak berhati perut telah menyebabkan Anis trauma dan fobia dengan manusia yang bernama lelaki. Hal ini juga menyebabkan Rizman susah untuk mendapatkan cinta Anis dan Anis juga susah untuk menerima cinta Rizman walaupun mereka amat menyintai satu sama lain.
cabaran demi cabaran yang mereka hadapi untuk mendapat sebuah kebahagiaan yang amat diimpikan.

benar ade pepatah mengatakan
" benda dihadapan kita memang senang untuk diambil dan dicapai,
dan sememangya ia lebih senang untuk kita kehilangannya,
benda yang susah untuk kita dapat memang susah untuk kita dapat,
dan sesungguhnya amat susah untuk kita kehilangannya"


sahabat pembaca semua ikutilah sambungan novel ini dengan membaca NOVEL CAHAYA CINTA.
~~~~ SELAMAT MEMBACA~~~~~



Thursday, November 25, 2010

sebagai bacaan dan ingatan bersama

Kepadamu yang akan menjadi pendampingku kelak..Terima kasih kerana telah memilihku di antara ribuan bidadari di luar sana yang siap untuk kamu pilih.. Padahal kamu begitu tahu, aku hanya wanita biasa, yang sangat jauh dari sempurna.Kerananya ku ingin kamu tahu, aku bukan wanita yang sempurna, aku begitu banyak kekurangan. Maka ketahuilah..

Kepadamu yang akan memilihku kelak..

Aku tak sebijak Siti khadijah, kerananya ku ingin kamu tahu, aku akan saja berbuat salah dan begitu menyedihkan. Maka ku mohon padamu, bijaklah dalam menghadapiku, jangan marah padaku, nasihati aku dengan hikmah, kerana bagiku kamulah pemimpinku, tak akan berani ku membangkang padamu..

Duhai kau yang telah memilihku kelak.. Ingatlah, tak selamanya aku akn cantik di matamu, ada kalanya aku akan begitu kusam dan hodoh. Mungkin kerana aku begitu sibuk di dapur, menyiapkan makan untuk kamu dan anak-anak kita nanti –Insya’Allah-. Maka aku akan tampak kotor dan berbau asap. Atau kerana seharian ku harus meguruskan istana kecil kita, agar kamu dan anak kita dapat tinggal dengan nyaman dan damai. Maka mungkin aku tak sempat berdandan untuk menyambutmu sepulang bekerja.. Ataukah kamu akan menemukanku tersengguk-sengguk saat mendengar keluhan dan ceritamu, bukan kerana aku tak suka menjadi tempatmu menumpahkan segala rasamu, tapi karena semalam saat kau tertidur dengan nyenyak, aku tak sedetikpun tertidur karena harus menjaga anak kecil kita yang sedangsakit, dan ku tau kamu letih mencari rezeki untuk kami maka tak ingin ku mengusik sedikit pun lelapmu.. Jadi jika esok pagi kau mendapatiku begitu letih dan ada lingkaran hitam di mataku, maka tetaplah tersenyum padaku, kerana kau adalah kekuatanku..

Padamu yang menjadi nahkoda dalam hidupku kelak..

Ketahuilah, aku tak sesabar Fatimah, ada kalanya kau akan menemukanku begitu marah, menangis , bukan kerana ku membangkang padamu, tapi aku hanya wanita biasa, aku juga perlu tempat untuk menumpahkan beban di hatiku, tempat untuk melepaskan penatku, dan mungkin saat itu aku tak menemukanmu, atau kau begitu sibuk dengan pekerjaanmu, maka bersabarlah, yang ku perlukan hanya pelukan dan belaianmu.. Kerana bagiku kau adalah titisan embun yang mampu memadamkan segala resahku..

Ataukah ada kalanya tanganku akan mencubit dan memukul penuh kasih sayang si kecil kerana lelah dan penatku di tambh rengekannya yang tak habis-habisnya. Sungguh bukan kerana ku ingin menyakitinya, tapi kadang aku kehabisan cara untuk menenangkan hatinya. Maka jangan memarahiku kerana telah menyakiti buah hati kita, tapi cukup kau usap kepalaku, dan bisikkan kata sayang di telingaku, kerana dengan itu ku tau kamu selalu menghargai semua yang ku lakukan untuk kalian, dan kamu akan menemukanku menangis menyesali perlakuanku pada anak kita, dan aku akan merasakan ribuan kali rasa sakit dari cubitan yang ku berikan padanya, dan aku akan berjanji tak akan mengulanginya lagi..

Padamu yang menjadi imam dalam hidupku kelak..

Ketahuilah, aku tak secerdas Aisyah.. Maka jangan pernah bosan mengajariku, membimbingku ke arah-Nya, walau kadang aku begitu bebal dan bodoh, tapi jangan pernah letih mengajariku.. Jangan segan membangunkanku di sepertiga malam untuk bersamamu bermunajat pada Kekasih yang Maha Kasih.. Jangan letih mengingatkanku untuk terus bersamamu mendulang pahala dalam amalan-amalan sunnah.. Bimbing tanganku ke JannahNya, agar kamu dan aku tetap bersatu di dalamnya.

Padamu yang menjadi kekasih hati dan teman dalam hidupku..

Seiring berjalannya waktu, kamu akan menemukan rambutku yang dulu hitam legam dan indah, akan menipis dan memutih. Kulitku yang bersih akan mulai kereput. Tanganku yang halus akan menjadi kasar.. Dan kau tak akan menemukanku sebagai wanita cantik, yang kau khitbah puluhan tahun yang lalu.. Bukan wanita muda yang selalu menyenangkan matamu.. Maka jangan pernah berpaling dariku.. Karena satu yang tak pernah berubah, bahkan sejak dulu akan terus bertambah dan kian bertambah, iaitu rasa cintaku padamu..

Ketahuilah.. Tiap harinya, tiap jam, minit dan detiknya, telah aku lewati dengan selalu jatuh cinta padamu..Maka, cintailah aku, dengan apa adanya aku.. Jangan berharap aku menjadi wanita sempurna.. Maafkan aku kerana aku bukan puteri.. Aku hanya wanita biasa..

encik,accident

4 Ahli DPMT cedera dalam satu Kemalangan
Info DPMT






QUWAISSINA, 25 November 2010 - Empat ahli Dewan Perwakilan Mahasiswa Tanta, telah tercedera dalam satu kemalangan jalan raya membabitkan tramco di kawasan lebuhraya, Jalan Shibin– Tanta, dekat sini, malam tadi.

Maklumat dari hospital Quwaissina berkata, mangsa yang cedera itu dikenali sebagai Mohd Ridhuan Bin Abdullah,22, Mohd Kamel Bin Abdul Rahman,22, Mohd Fakhrullah Bin Abdul Halim,22 dan Nurhaliz Syafiq Bin Zakaria,20.

"Mohd Ridhuan Bin Abdullah, kini telah dipindahkan ke hospital Shibin untuk menerima rawatan lanjut dan mangsa- mangsa lain dibawa pulang untuk menerima rawatan di Hospital Universiti Tanta dan telah dibenarkan pulang.

Antara magsa lain dalam kejadian itu, Saudara Imran Bin Zainal Abidin dan Asmadi Mohd Nor. Kedua- dua mereka terselamat.

Selain kecederaan dialami, mangsa juga telah kehilangan telefon bimbit, wang ringgit, passport, Kad Bank dan dokumen penting dan lain- lain lagi.

Sebelum kejadian berlaku, tramco tempahan dari Tanta berkenaan dikatakan sedang dalam perjalanan pulang dari Airport setelah mengambil Saudara Kamel, saudara Fakhrullah dan saudara Asmadi yang baru tiba dari Malaysia. kejadian itu berlaku pada kira-kira 8.15 malam waktu mesir.

Ketika ditanya kepada salah seorang mangsa yang selamat, Saudara Imran,"Kita percaya kenderaan itu dipandu laju ketika memotong sehingga menyebabkan ia terbabas dan merempuh tiang dan terbalik ditengah jalan, Semua terpelanting keluar dari tramco kecuali Saudara Ridhuan" katanya.

Sejurus menerima panggilan dari mangsa dan beberapa orang individu, Pihak DPMT yang diketuai oleh Pengerusinya, Saudara Sulaiman Bin Ismail terus bergegas segera ke Quwaissina untuk mengetahui keadaan mangsa.

Setelah tiba di sana kira- kira jam 9.45 malam, Pihak DPMT berusaha mendapatkan maklumat jelas mangsa dari pihak Hospital Quwaissina. Selepas selesai mendapatkan maklumat mangsa, Pihak DPMT menbuat perbincangan meminta untuk membawa pulang mangsa untuk menerima rawatan lanjut di Hospital Universiti Tanta supaya memudahkan urusan.

Selepas tiba kira- kira 10.45 membawa pulang tiga orang mangsa ke Tanta, Pengerusi bersama Exco UKK dan beberapa lagi orang bergegas pula ke Hospital Shibin untuk mengetahui status rawatan saudara Mohd Ridhuan yang dirawat disana.

Pihak DPMT berharap, supaya semua ahli dan Mahasiwa yang lain berdoa untuk keselamatan dan kesihatan sahabat kita yang mengalami kemalangan ini agar tabah dan bersabar diatas ujian besar ini. Untuk maklumat lanjut mangsa, Pihak DPMT akan memaklumkan dari masa kesemasa.

Disediakan Oleh:
Muhd Ridha B. Abdullah,
Unit Penerangan dan Penerbitan DPMT 2010/2011

Wednesday, November 3, 2010

kak long suka ayat "dia"

huhu.....

masa: 11.41 mlm
tarikh: 3hb NOV 2010
tajuk: saya suka ayat dia...



akak tertekan dengan peper life insurance akak.. esk pagi2 morning pper dia
kakak harap dpat jwab.. subjek ni dah buat kakak x scre da. tpat 11.30ml kakak
rest jap dari stdy, kakak kask nasi goreng syr, satu pinggag tigo org mkn,,,,
kakak kenyang.. msuk bilik,kakak tgk tel. huuu rupe en.Gewe kakak antar msg..
kaw.
kaw.
kaw.
kaw,
kaw,
kaw,
nada dia.. buat kakak rase sayu...
hahahaha
p/s: kakak ni solat isyak dop lagi ni...
lps kakak menulis ni kakak nk p la....

Aku minta kepada TUHAN setangkai bunga segar,
IA beri kaktus berduri.

Aku minta kupu-kupu,
diberi ulat berbulu.

Aku sedih ^-^ dan kecewa,

Namun kemudian,
kaktus itu berbunga,
Indah sekali......

dan ulat itu menjadi kupu-kupu yg cantik,
indah pada masaNYA!

TUHAN, tidak memberi ape yg kita perlukan,
kadang-kadang kita,
sedih,
kecewa,
terluka,

"Tapi jauh diatas segalanya DIA sedang mengatur
yg terbaik dalam kehidupan kita....."




p/s : dia mau jiwang sikit... waa x dapat layan,,,, sbb wa stress....
uwaaaaaa

Thursday, October 28, 2010

the best song....from heart





tibe si kawan tijah ni jiwang..
tijah telepon g tau timah......
timah x tau nk cakap apo dah...
yg timah tau si tijah ni ade en.gewe....lau timah dalam situasi ni timah x tau nak kata apo da..timah main angin je la si mamat ni..... n lepas tu mungkin timah cite la kat en.gewe timah....sbb timah tau en. gewe timah tu cemburu tahap 10 jari.....

^
^
^
^


apoooo konoo ehh jangggg..
temenung ajooooooo.....
nadaa yangg. . . . .
engkau lafazkan. .
timbulkan sangsiii
hinggakan. . .
memaksa akuuuuuuuuuu. .
bertanya lagiiii. .

adakah engkau masih merasakan cinta kuu. ..
atau sudahh bosan dgn cara hidup kuu~~~
aku pun tahuu~~~\
kesalahankuu~~~
meninggalkan muu~~
selaluuuuuuuuuu~~~~~
adakah kita berbezaaa~~~
dgn cara begini~~~



hahahaaa..... tijah cite ade kwan dia tibe ukir lagu.... nk dapt mrkah kata nya....
tijah tnya timah berapo dapat bgi....
lau timah...... 90% maybe sbb dia berani......hakhakhak

Wednesday, October 27, 2010

kucing owh kucing...





haaa.....ni adik tijah nama dia nur hafizah aimi... pencinta kucing sejati...







adik aku tanya x rindu adik2 ke....
rindu la... tp ari ni naluri aku rindu sama kucing2 ku kat umah...
tijah mesti ingt punya
kucing kat umah....
satu ari tijah call adik kat umah....
borak..bla.bla.bla.bla.blaaa....... tiba2 tnya kucing nama (stokim) maybe...
adik jawb ado kt tepi kami... tijah cakap nk cakap ngn dia... tiajah tau
stokim pom rindu tijah...mula2 stokim senyap lama stkim berbicara...
mengeluarkn bunyi mnje nye....





bila tijah panggil stokim.... stokim bunyikn suara merdunya... miss him..
tgk la gmbr stokim yg tijah post guna post
laju Malaysia...
sebb si stokim ni duk malaysia kite je..
so guna je kemudahan yg ado dlm negara yg disediakn untuk rakyat tercintaaa...




hehe...tgk gmbr dio..mmg pemalas... tijah panggil... buat muko 'sedooo'
dengan penuh gayaa....

tjah cakp ni la yg buat dio jdi syg ngn kucing ni.. sbb 'sedo' tuu....

nk lgi gmbr stokim... boleh...






haaa...tgk pom kat c ni.....





huu...lau nk tau c stokim ni...memilih sal makanan... makan mesti nk
yg fresh2.... wiskop do..mesti nk yg mahal2 bgi...satu ari tijah kata...dia
cube bgi yg murah laaa.... parents cakap..jimat ekonomi....
eeemm.. bgi.....

buat jeling dia jeee.....but derk jeee....






p/s: ingt lak ngn kucing kak long.... balik raya dia x ingt k.long..
sampai kena sebut nama sendiri dulu bru nk dtng duk ats riba lau x ...
jauh2 je duduk... duduk pom jeling2....ahhahaha




Wednesday, October 6, 2010

ayat terakhir.......



hahahaha...lawak betul kawan aku sorng ni...
lau terbaco jgn teraso...kakkakaa.......
'aku nk menyepi po dulu la stat esok'
'nk relek ati'......hahhaha......

apo lagi jwab 'beres' arh......

tp dlam hati hnya Allah je yg tahu....
aku da kenal laaa ko.....huhu.... mmg
akn mnyepi punya...but 4 the 1st time ko g tau
aku dulu before ko mnyepi.... sekurang2 nye dapat la aku..
minta maaf dulu dari ko....lau selama kwan ngn aku ni...
prnah aku wat pasal..


as usual that, i already known that...u have some problem,,
n x sedio lagi tuk share ngn aku....
@ mungkin andaian aku ini salah untuk kali ini........
ini je pesanan dari aku.........(along).............








tgk sebelah....ayat dio x boleh belah....
tp bg aku.......

friends.....
aku x kan ikat kau...spt dlm
gembr tertera.....
dalam hati aku....jua..
pergi lah kamu dengn kehidupan
kamu.....hope u hepi always.....


p/s: jga kesihatan.....
kakaka...aku gembira bila kamu
gembira....














p/s: ini lah yg membawa mksud aku mmg ssh untuk mndapat kawan....tp bila aku dapat kawannnn
sangt perit untuk aku.....lps kan....( hal @ kjdian spt ini lah yg aku tkut untuk hadapi
kkakakaka...jiwi sakan....
poraaaaarah...






raya.....

RAYAAAAA.......
( TAKE LONG TIME TOO STORY)

Wednesday, September 22, 2010

puasa....ramadhan

hahahhaaaa....
biar la aku amik masa lama pom nk cito sal poso ni..
aku sedikit ber tuah sbb duk umah unty
kat shah alm...
sahur????
berbuka???
hi
hi
hi


mlm 1st: bgun sahur....siap mask lagi....

2nd: masih lagi nasi mnjdi hidangn kami...tp yg lwak nye spupu aku along
sampai kembang pipi nk telan nasi secubit dalam pinggng...ore kelate pggil
'ngertak bulu romo' selok aku suko..pagi2 lagi along keno gelak ko aku

3rd: dah stat minum susu jew...hahha roti ade...tibai je la....

4 th: minum susu ngn telan air mask satu jag je......................


sbb air masok berjag2...

la..aku sapa satu ari tu

bertembung nk masuk bilik air..

dngn unty aku..hahhaha..

5 minit bgun.

5 mint...bgun..

~
~
~
~
cari bilik air...


sampai la...ke hari2 terakhir ramadhan...






BERBUKA.....


bulan2 puase ni balik lewat dari kelas..aku bnyak p keadai unty bukak sama2 ngn dia..cik shima, cik mairan, n along..

but

lau aku balik awal...masak laaa..huhu...

terawih aku bnyak buat sendiri...msjid kdang je...
tkut nk p.....huhu x dek teman...





''ramadhan pergi meninggalkan aku dengan harapan
agar dapat bertemu kembali''...



Tuesday, August 17, 2010

exam punya pasal


^

^

^

^

..tgk semua bagus2...

^

^

........terus datang....

^

^

^

^

^

^

^

........terus datang.....

^

^

^

^

^

^

.......terus datang.......

^

^

^

^

~~~ dekat ~~~~

O

O

o

o

++semakin dekat++

O

O

o

o

o

---koho dakat---

=

=

=

=

=

=

=

=

=

daaaaaaaaaaaaaaaannnnn

=

=

=

=

=

=

=

= semakin rapatttt=








%%%% rapat)))))))

=

=

=

=

=

=

3 test datang amik ko.... hasil dari tundaan punya..

1) contract insurance law

2) property underwriting and claim

3) research and metodology
P/s: amik ko 3 hari berturut2....sedap berkerim....
~~mai korek idung x d lulus pulop...eem nsib kentut n sendawo lulus...
~~ye haaaa......jom berjuang..






Saturday, July 31, 2010

buat mu ibu...( buat tatapan semua)













(^^ that's my lovely mum...^^)


Orang kata aku lahir dari perut...ma...(bukan org kata...memang betul)

Bila dahaga, yang susukan aku.... ma

Bila lapar, yang suapkan aku.... ma

Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. .. ma

Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut.... Mak, tp aku keras kepala nk pggil mama..hahhaha

Bila bangun tidur, aku cari.... ma

Bila nangis, orang pertama yang datang .... ma

Bila nak bermanja, aku dekati...... . ma

Bila nak bergesel, aku duduk sebelah.... ma

Bila sedih, yang boleh memujukku hanya..... ma

Bila nakal, yang memarahi aku.... ma

Bila merajuk, yang memujukku cuma...... ma

Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah.... ma

Bila takut, yang tenangkan aku.... ma

Bila nak peluk, yang aku suka peluk.... ma

Aku selalu teringatkan ..... ma

Bila sedih, aku mesti talipon..... ma

Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu..... ma

Bila bengang.. aku suka luah pada.. ma

Bila takut, aku selalu panggil... "mmaaaaaa!"

Bila sakit, orang paling risau adalah.... ma

Bila nak exam, orang paling sibuk juga.... ma

Bila buat hal, yang marah aku dulu.... ma

Bila ada masalah, yang paling risau.... ma

Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.....ma

Yang selalu masak makanan kegemaranku. ... ma

kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan ulam, lauk pauk..... ma

Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku.... ma

Yang selalu berleter kat aku... ma

Yang selalu puji aku....ma

Yang selalu nasihat aku...... ma

Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk..... ma



Aku ada pasangan hidup sendiri....

Bila seronok, aku cari.....pasanganku

Bila sedih, aku cari.....ma

Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku

Bila gagal, aku ceritakan pada.... ma

Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku

Bila berduka, aku peluk erat.... emakku

Bila nak bercuti, aku bawa.....pasanganku

Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah..... ma

Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku(eh tak boleh sambut valentine)

Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan “Selamat Hari Ibu”

Selalu... aku ingat pasanganku

Selalu.. ma ingat kat aku

Bila-bila... . aku akan talipon pasanganku

Entah bila... aku nak talipon ma

Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku

Entah bila.... aku nak belikan hadiah untuk emak



Renungkan:

"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja...bolehkah kau kirim wang untuk ma? ma bukan nak
banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".

ma pon bukan nye nak sangat duit kau.....
ma cume nak tengok anak ma je.....
ma cume nak pelok je anak ma.....
mak cume nak cium je anak mak....


Berderai air mata jika kita mendengarnya. ..........



Tapi kalau ma sudah tiada...... .....


MAaaaaa...RINDU MA..... RINDU SANGAT....


Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya......
berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya......
berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya.....
berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya......
berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya.....
berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya......

dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya...... .

Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan
sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya. Kos upah membantu ibu:


1) Tolong pergi kedai : RM4.00

2) Tolong jaga adik : RM4.00

3) Tolong buang sampah : RM1.00

4) Tolong kemas bilik : RM2.00

5) Tolong siram bunga : RM3.00

6) Tolong sapu sampah : RM3.00

Jumlah : RM17.00


Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu
mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.

1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA

2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA

3) Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA

4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA

5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA

Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA

Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh siibu..

Si anak menatap wajah ibu,memeluknya dan berkata,

"Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya.





(sebelum balik kg time 12.00a.m)