Tuesday, December 28, 2010

WANITA IDAMAN

CIK Tijah kawan cik Timah kembali lagi,,, dia datang dengan satu perasaan
yang berbaur2 cik Timah hanya mampu menjadi pendengar,pelihat, dan pemberi nasihat yang setia disamping Cik Tijah.DARI luahan cik Tijah cik Timah dapat satu ilham:Jika, cik Timah mengidamkan lelaki soleh sebagai suami.. Cik Timah perlu solehahkan diriku terlebih dahulu.. Oleh itu, Cik Timah perlu menjadi wanita idaman setiap lelaki soleh... cik Timah dengan tiba-tiba berangan

'''''''''' betapa bertuahnya cik Timah andainya Cik Timah mendapat suami yang soleh""""""
sengeh sampai ke hidung ..kahkahkahkah teringat satu kisah::::::::::::::::

masa kua beli keropok nak bawak pergi ke tempat Cik Timah belajar, mum Cik Timah dan cik timah bual-bual( bahasa kelate) diringkaskan......
mum said: pernah ore jate tanya along pandai masak tak??? aku pelik...tp buat muke bodo aku jee..sbb aku tengah drive waktu tu..
Timah jwab: pernah...tp along jawab taakkk...hihiihi...
mum said again: tapi along ade pernah tanya dia buleh tak imam kan family dia waktu dia sembahyang berjemaah dengan family???...lagi la Timah pelik, apo pasal la ngan mum Timah ari ni ni..punya simple soklan tu sampai timah x terfikir nak tanya kawan2 cik timah....sebab bagi cik Timah soal masak memasak ni waduh susah nak dijawab....hihihihihihi...
Timah jawab: x pernah la pulop.....

pssss trfikir..semua lelaki inginkan kesempurnaan pada wanita yang akan jadi suri hidup mereka, pernah mereka fikir yang ?? Timah pom tengah fikir lagi ni..;;;
mau beragan sikitt....

WANITA IDAMAN

wanita idaman lelaki...
yang hatinya disalut taqwa kepada Allah
yang jiwanya penuh penghayatan terhadap Islam
yang sentiasa haus dengan ilmu
yang sentiasa dahaga akan pahala
yang solatnya maruah dirinya
yang tidak pernah takut untuk berkata benar
yang tidak pernah gentar untuk melawan nafsu
yang sentiasa bersama kumpulan orang orang yang berjuang di jalan Allah

wanita idaman lelaki ialah…
wanita yang menghormati ibunya
yang sentiasa berbakti kepada kedua orang tuanya dan keluarga
yang bakal menjaga kerukunan rumahtangga
yang akan mendidik suami dan anak-anak mendalami islam
yang mengamalkan hidup penuh sederhana
kerana dunia baginya adalah rumah sementara menuju akhirat

wanita idaman lelaki…
yang sentiasa bersedia untuk menjadi insan
yang hidup dibawah naungan al quran dan mencontohi sahabiyyat…
yang boleh diajak berbincang dan berbicara
yang menjaga matanya dari berbelanja
yang sujudnya penuh kesyukuran dengan rahmat Allah keatasnya

wanita idaman lelaki ialah…
yg tidak pernah membazirkan masa
matanya kepenatan kerana penat membaca
suaranya lesu kerana penat mengaji dan berzikir
tidurnya lena dengan cahaya keimanan
bangun subuhnya penuh kecergasan
kerana sehari lagi usianya bertambah penuh kematangan

wanita idaman lelaki…..
sentiasa mengingati mati
yang baginya hidup di dunia adalah ladang akhirat
yang mana buah kehidupan itu perlu dibaja dan dijaga
agar berputik tunas yang bakal menjadi baka yang baik
meneruskan perjuangan Islam sebelum hari kemudian

wanita idaman lelaki…yang tidak terpesona dengan buaian dunia
kerana dia mengimpikan syurga
di situlah rumah idamannya
dan dia ingin membawa suaminya bersama
dialah wanita idaman lelaki…

wanita idaman lelaki ialah…
yang menjaga tutur katanya
yang tidak bermegah dengan ilmu yang dimilikinya
yang sentiasa berbuat kebajikan kerana sifatnya yang penyayang
yang mempunyai ramai kawan
dan tidak mempunyai musuh yang bersifat jembalang


(copy)


( copy gara2 apo yang aku jampi terdlte dgn sndiri)
thanks to encik sebab kembalikan mood saya











No comments:

Post a Comment